Her genç kız adet görmeye başladığında kadınlığa ilk adımını atmış sayılır. Artık buluğ, ergenlik ya da adölesan çağı başlamıştır. Tabii ki, yumurtlama periyodları düzene girene kadar seyrek olsun, sık olsun veya ara versin, düzensiz adet dönemleri yaşanabilir… Bu süreç 18-20 yaşına kadar bile sürebilir. Bizim bahsetmek istediğimiz konu anormal, parçalı, pıhtılı ve çok yoğun olan kanama… Çocukluk çağı kanamaları en sık yumurtlamada olan problemler, polikistik over hastalığı ve kanama diyatezi (vücutta pıhtılaşmayı sağlayan sistemin düzgün çalışmaması veya genetik olarak bazı faktörlerin eksikliği) dediğimiz sebeplerden kaynaklanır. Bu sorunlar üreme çağı olan 19-39 yaş dönemine kadar uzayabilir. Bunları tedavisinde herhangi bir cerrahi yöntem uygulanmaz ve genel olarak hormon tedavileri ve kanama bozukluğu problemi varsa eksiği yerine koyma tedavileri şeklinde uygulanır.

Üreme çağındaki problemler ise daha çeşitlidir ve bunlara ilaveten daha farklı hastalıklar görülebilir. Dış cinsel organlarda ve rahim ağzında herhangi bir anormal bulgu yok ise, ani başlangıçlı ve hemen tedavi edilmesi gereken ‘Akut’ dediğimiz problemlerde ilk etapta hormon tedavileri uygulanmaktadır. İlk etapta rahimin içinden örnek alınması ya da küretaj işlemi uygulanmaz. Fakat istisnai bir grup vardır. Bu gruptaki hastalar şunlardır: hormon tedavisine yanıt vermeyen, kilolu olan, polikistik over hastalığı olan, tekrarlayan kısırlık tedavisi başarısızlığı olan, ailede meme-rahim-yumurtalık-barsak kanseri öyküsü olan hastalarda rahim içinden mutlaka örnek almak gerekebilir. Tabii ki ultrasonografi ile kadın iç organlarının da değerlendirilmesi, örnek almadan önce hekimin yapması gerek şart olan bir değerlendirmedir. Alınan örneğin patoloğa gönderilmesinden sonra çıkacak sonuç ile hekimin ultrasonografi bulgusu beraber değerlendirilerek, tanı konulur… Cerrahi gerekiyorsa ne yapılması gerektiği hekim tarafından önerilir.

40 yaşın üzerinde veya menopoz döneminde olan kadınlarda ise, ilk etapta yapılması gereken rahim içinden örnek alınması veya küretaj işlemidir. Bunun sebebi ise yaşla beraber rahim kanseri riskinde artış olmasıdır. Özellikle menopoz sonrası kadınlarda, dış cinsel organ ya da rahim ağzından olmayan, rahimin içinden geldiği tespit edilen kanamalarda bu risk ortalama %15-20’dir. Yani menopoz sonrası rahim içinden kanaması olan 100 hastanın 20’sinde rahim kanseri tespit edilmektedir. Bu bulgu, rahim kanserinin en önemli bulgularından olup, rahim kanserini erken tespit etmekte çok önemlidir…