Sürekli medyada HPV (Human Papilloma Virus) denilen mikroorganizmadan sıklıkla bahsedilmektedir. Herhangi bir gazete, dergi, söyleşi ya da televizyon programında mutlaka karşınıza çıkmıştır. Özellikle sağlığına dikkat eden kesimin de merakını uyandırmaktadır. Nedir bu HPV? Kanserle ilgisi var mıdır? Nasıl korunuruz? gibi soruların yanıtı aranmaktadır. Biraz değinelim istedik bu konuya…

Bakteri? Virüs? Neden önemli bizim için? İkisi de mikroptur ama tamamen farklı iki cinstir. Bakterilere karşı antibiyotik tedavisi mümkün olmakla beraber virüslere karşı tedavi halen bulunamamıştır. Uygulanan tedaviler sadece bağışıklık sistemini güçlendirmek için uygulanan ilaçlarda ve eğer vücutta görülen bir lezyon oluşturmuşlarsa bunları ortadan kaldırmaktan ibarettir. Önemli olan virüsle karşı karşıya gelmemek için korunmak ve aşılanmaktır.
HPV denilen mikroorganizma da bir virüstür. Aynı uçuk virüsü, grip virüsü, kuduz virüsü, AIDS virüsü gibi… Maalesef etkin bir tedavisi yoktur. Sıklıkla cinsel yolla bulaşır ancak cinsel aktivitesi bulunmayan kadınların bile %15’inde pozitif bulunmuştur. Diyebiliriz ki, farklı geçiş yolları da mümkündür. 100’den fazla tipi vardır. Tip 6 ve 11 daha çok cinsel organlarda siğillere sebep olurken, esas önemli olanları Tip 16 ve 18 rahim ağzı kanseri (serviks) risk faktörlerindendir. Rahim ağzı kanserlerinin %99,7’sinde  HPV virüsünü göstermiş olan, bu virüsün kanser öncesi lezyonları oluşturup akabinde rahim ağzı kanseri yaptığını gösteren alman bilim adamı  Prof. Dr. Herald zur Hausen 2008 yılında Nobel Tıp Ödülünü kazanmıştır. Takip eden çalışmalarda da rahim ağzı kanseri oluşumunda HPV beraberliğinde sigara içilmesinin riski kat be kat arttırdığı görülmüştür. Daha sonra rahim ağzı kanseri haricinde, diğer kadın dış organ kanserleri, boğaz ve yutak kanserlerine de sebep olduğu ortaya çıkmıştır.

Türkiye’de kadınlarda görülen en sık 9. kanserdir rahim ağzı kanseri… Tanı alan hastaların yarıdan fazlası hayatını kaybetmektedir. Her yıl 1500’den fazla yeni olgu ile karşı karşıya gelmekteyiz. Ortalama olarak her gün 4 kadına tanısı konulmakta ve 2 kadın hayatını kaybetmektedir.

O zaman primer koruma olarak ne yapmamız gerekli? Sigara içilmeyecek; cinsel ilişkide bariyer yöntemi kullanılacak; tek eşlilik telkin edilecek; Folik asit, B vitamini, Karotenden zengin diyet önerilecek ve HPV aşısı önerilecek… İkincil koruma için ise düzenli doktor kontrolünde olup, rahim ağzından alınan sürüntünün (smear) testi ile kanser öncesi lezyonların yakalanmasının ve tedavisinin sağlanmasıdır.