Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Kemal ÖZERKAN’ın geliştirmiş olduğu teknik ‘Laparoscopic sacral colpopexy with polyester fiber suture: Ozerkan modification‘ yayınıyla dünya tıp literatürüne girdi.

Geliştirdiği teknik ile ilgili olarak bilgi veren Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Kemal ÖZERKAN;”UÜTF Kadın Hastalıkları ve Doğum AD olarak 1995 yılından beri ileri düzey kapalı cerrahi teknikle ameliyatlar yapmaktayız. Ülkemizde kapalı cerrahi tekniğin gelişmesinde çok önemli bir yerimiz vardır.2016 yılında ‘What if We Don’t Cut the Uterine Ligaments Until the End of the Hysterectomy: The Skeleton Uterus’ yayınımızla, kapalı cerrahi teknikle farklı bir stille rahimin çıkarılması ameliyatını Skeleton Uterus terimi ile dünya literatürüne soktuk.‘Anatomic and Functional Outcomes of Paramesonephric Remnant-Supported Laparoscopic Double-Layer Peritoneal Pull-Down Vaginoplasty Technique in Patients with Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser Syndrome: Uncu Modification’ yayınıyla, doğuştan vajinası olmayan kadınlarda kapalı cerrahi yöntem eşliğinde karın iç zarının dış genital bölgeye ağızlaştırılması ile vajina oluşturma ameliyatının farklı bir cerrahi tekniğini tanımladık. Karın içerisindeki doğuştan kalma rahim kalıntılarının oluşturulan kubbeye dikilmesini tarifleyen yeni cerrahi tekniğimizi Uncu modifikasyonu olarak 2018 yılında dünya literatürüne sunduk. Prof. Dr. Gürkan Uncu hocamızın bizlere açtığı bu ufukla, uzun süredir üzerinde çalıştığımız bir projemizi de hayata geçirdik.

 

Rahimi alınmış kadınlarda vajina dokusunun aşağı sarkmasında kullanılan cerrahi teknik, bu sarkan dokunun kuyruk sokumu kemiğine yama (mesh) ile asılmasıdır. Ancak, son yıllarda bu yamaların hastalarda çeşitli sorunlara yol açması üzerine başta İngiltere olmak üzere birçok ülkede yama kullanımı terk edilmeye başlanmıştır. Bunun yerine farklı askı ameliyatları uygulanmaktadır.

 

Biz de yama kullanmadan sarkan vajina dokusu asma operasyonunu; gebelerde rahim ağzı yetmezliğinde kullandığımız polyester fiber dikiş ile gerçekleştirerek, dünya literatüründe bir ilk olan ‘Laparoscopic sacral colpopexy with polyester fiber suture: Ozerkan modification’u bu ay yayınladık.  Aynı zamanda European Society for Gynaecological Society (ESGE)’nin 6-9 Ekim 2019’da Selanik’te düzenlediği kongreye ‘Ozerkan Modification: Laparoscopic sacrohysteropexy with polyester fiber suture with second-year outcomes’ adlı bildirimimiz en iyi sözel sunuma aday olarak kabul edildi.

 

Son 2 yıl içinde kliniğimizden iki ayrı ismin farklı cerrahi tekniklerle dünya literatürüne geçmesi bizleri çok sevindirdi ve gururlandırdı. Başta Prof. Dr. Gürkan Uncu hocamız olmak üzere, isim sırasına göre tüm bu yayınlarda emeği geçen Uzm. Dr. Adnan Orhan, Prof. Dr. Barış Ata, Doç. Dr. Bilge Çetinkaya Demir, Uzm. Öğr. Üyesi Dr. Işıl Kasapoğlu, Uzm. Dr. Kiper Aslan’a, tüm araştırma görevlilerimize ve bize bu olanaklar ile fırsatları tanıyan, bir parçası olmaktan gurur duyduğumuz Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ailesi’ne çok teşekkür ederiz.” şeklinde konuştu.

 

Laparoscopic sacral colpopexy with polyester fiber suture: Ozerkan modification için tıklayınız.